Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Підвіска автомобіля

Від підвіски автомобіля залежить стійкість і те, як ваш автомобіль "тримає" дорогу. При найбільш вдалій конструкції підвіски складається враження, що автомобіль не "тримає" дорогу, а вчепився в неї пазурами і його не відірвеш. Амортизатори призначені для того, щоб гасити коливання кузова, які виникають через нерівності дороги, а, також, при проходженні поворотів, при старті і гальмуванні. Принцип роботи амортизатора полягає в тому, що він легко піддається стиску, але набагато більше часу потрібно на те, щоб він повернувся в початковий стан. Тут і відбувається гасіння коливань. Сучасні амортизатори жорсткіші і практично не реагують на дрібні нерівності дороги. Комфорту подібна жорсткість не додає, але дозволяє автомобілю не втрачати зчеплення з дорогою на високій швидкості. Врешті-решт, безпека і висока ступінь керованості важливіше.
Якщо вдаватися в подробиці, то амортизатори відрізняються за ступенем жорсткості, по коефіцієнту опору і ще кількома параметрами. Одні провалюються різко й плавно повертаються протягом усього ходу штока, інші можуть сповільнювати свій хід на початку і наприкінці ходу. Є амортизатори, які спочатку реагують м'яко, а потім опір зростає. Так чи інакше, модель амортизаторів слід підбирати виходячи з ваги автомобіля, манери їзди і умов експлуатації.
Для безаварійної їзди важлива не стільки модель амортизаторів, скільки їх сумісність з вашою манерою їзди і вашим автомобілем. Велике значення має справність амортизаторів і підвіски. Слід пам'ятати про те, що деякі елементи підвіски, такі, як салентблоки, виходячи з ладу, значно прискорюють знос інших елементів. Амортизатори завжди слід міняти попарно. Якщо вийшов з ладу тільки передній лівий амортизатор, слід замінити і передній правий. Інакше, через два-три дні або за тиждень - вам доведеться знову заїхати в автосервіс і замінювати другий амортизатор.
Велику помилку роблять ті люди, які, штучним способом, за рахунок посилених пружин, підкладок під амортизатори, збільшують дорожній просвіт свого автомобіля. Подібне новаторство може обернутися бідою, якщо ви відчуваєте схильність до перевищення швидкості. На автомобіль діють ті самі закони аеродинаміки, що і на літак, але, зусиллями конструкторів, ці сили змусили діяти не на відрив автомобіля від дороги, а на його притиснення до земної поверхні. Важкий автомобіль гірше розганяється і споживає більше палива, легкий автомобіль простіше привести в рух, але на високій швидкості він запросто може полетіти з дороги через порив бокового вітру. Вирішити цю проблему - закликали закони аеродинаміки.
Зустрічні потоки повітря б'ють у капот, в лобове скло, дах і, таким чином, тиснуть на автомобіль, створюють йому додаткову вагу, за рахунок якої посилюється зчеплення з дорогою і підвищується керованість. Потоки повітря, що проходять під кузовом автомобіля створюють зворотний ефект і діють на відрив. Формула проста - чим менше потоків повітря проходить під днищем автомобіля, тим сильніше автомобіль "присмоктує" до дороги. На малій швидкості цей ефект не так відчутний, та й немає в ньому необхідності, але коли швидкість перевалює за 110-115 кілометрів на годину, тоді вже без нього не обійтися. Кому довелося випробувати на граничній швидкості добре збалансований автомобіль, відразу зрозуміє, про що йдеться. Це ні з чим незрівнянне відчуття повного контролю над дорогою, коли автомобіль без зволікання реагує на кожен рух керма, легко перестроюється з ряду в ряд без найменшої схильності до занесення. За такий комфорт і безпеку - ніяких грошей не шкода. Так чи варто за свій рахунок гробити автомобіль, вносячи зміни в заводську конструкцію? Чи варто піддавати своє життя підвищеній небезпеці, пересідаючи з нормального автомобіля на переробленого мутанта?
Велику роль, також, грає тиск у шинах. Не варто нехтувати цим. Різниця тиску в 0,3 атм може призвести до сумних наслідків, якщо не на рівній дорозі, то при складних метеоумовах або складній дорожній ситуації. Крім того, якщо тиск у шинах менше ніж треба, то посилюється бічний крен самої шини при проходженні повороту, а, також, збільшується ймовірність знесення автомобіля або розбортування колеса, що неминуче призведе до аварії. Прикро, що людина потім буде стверджувати, що аварія сталася ні з того, ні з цього, при справному рульовому управлінні, при ідеальному протекторі ... Прикро, що людина так і не зрозуміє своєї помилки. Розбила не тільки свою машину, але й іншим людям заподіяла масу неприємностей. Найстрашніші аварії відбуваються саме на високій швидкості, тому, аналізуючи стан свого автомобіля, слід підключити свою уяву і спробувати уявити - як поведе себе на швидкості не докачане колесо, як він поведе себе при проходженні повороту. Відразу все стане на свої місця, якщо врахувати просідання шини від ваги водія і пасажирів, додати сюди тиск викликаний зустрічним потоком повітря, що притискає автомобіль до дороги, раптові удари викликані камінчиками і нерівностями, посилення навантаження при проходженні повороту на швидкості, бічний крен всієї маси автомобіля. Внутрішній тиск шини повинен зуміти протистояти сумарній вазі всіх цих навантажень, тоді і буде вам щастя

                                                                                                                                             за матеріалами інтернету