Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Біомаса – новий вид палива

А що ж таки біомаса взагалі?

Біомаса - загальна кількість живої речовини в деякій екосистемі. (за матеріалом Вікіпедії ), але в виробництві енергії це твердження не є правильним. Ми ж не будемо спалювати живі організми для виробництва енергії, або опалення приміщень.

Біомасу можна розділити на дві категорії:

1. Деревинна біомаса. Дана категорія включає: лісоматеріали; необроблені або такі, що залишилися від переробки залишки дерево- і тирсоматеріалів; молоді дерева, що швидко ростуть, спеціально посаджені для вирубки (наприклад, верба, тополя).

2. Не деревинна біомаса. Включає: муніципальні і промислові відходи; продукти життєдіяльності, що залишилася після вирощування сільськогосподарських тварин; сільськогосподарські і водні рослини; зернові, після збору урожаю з яких залишається велика кількість рослинної частини придатною для спалювання (наприклад, кукурудза, буряк, рапс). Звичайно дерево люди почали використовувати одним з перших для виробництва тепла, та енергії, але потім людство перейшло на більш економічно вигідне паливо, адже зараз топити пічку якісними дровами досить дорого, вугіллям чи газом значно дешевше, та і палити ліси «легені планети» з екологічного погляду не дуже і розумно. Ну а використовувати відходи, наприклад деревовиробницва як паливо значно вигідніше, і розумніше.

Деревину для отримання відновнувального палива можна не тільки спалювати. При спеціальній обробці деревної біомаси з неї можна отримати всі продукти нафтохімічного синтезу. Наприклад, застосовуючи технологію піроліза (це нагрівання деревини до 500-800 градусів без доступу кисню) можна виділити з неї горючі гази (наприклад, метан), які потім спалюють для отримання енергії з ще більшим ККД.

Сільське господарство також може внести свій внесок до розвитку відновнувальної енергії. Гній від свиней і корів, і курячий послід за певних умов без доступу повітря виділяють біогаз метан, який потім можна спалювати. Переробка продуктів життєдіяльності людей і тварин, крім вирішення проблем енергодефіциту, також утилізує відходи і створює нові робочі місця. Застосування такої установки на фермі в 2500 голів великої рогатої худоби вирішить проблему з енергозабезпеченням невеликого села. Доречи в багатьох країнах Європи досить широко використовують подібні біоустановки які з гною виробляють газ, який потім спалюють для виробництва енергії.

Біогазова установка скорочує цикл круговороту речовин і енергії з декількох років до декількох тижнів. Тобто біогазова установка збирає метан, який виділяється в процесі бродіння. Завдяки підтримці постійних умов для розвитку бактерій процес виділення метану йде в сотню разів інтенсивніше, ніж в природних умовах. Також на цьому метані можуть їздити й автомобілі, для чого тоді закуповувати дорогий бензин, якщо можна в себе на фермі виробляти паливо яким можна і опалювати приміщення і їзти на ньому?

Але наприклад тирсу чи інші відходи не можна використовувати в частому вигляді, їх потрібно спочатку підготувати. З існуючих технологій отримання палива з біомаси ущільненням поширені: пеллетурування (гранулювання), брикетування на пресах і брикетування екструзія (з використанням шнеків).

У основі технології виробництва паливних біобрикетів лежить процес пресування шнеком відходів (лушпиння гречки, соняшнику і т. п.) і дрібно подрібнених відходів деревини (тирса) під високим тиском при нагріванні від 250 до 350 °С. Отримувані біобрикети не включають ніяких речовин, що пов’язують, окрім одного натурального — лігніну, що міститься в клітках рослинних відходів. Температура, присутня при пресуванні, сприяє оплавленню поверхні брикетів, яка завдяки цьому стає міцнішою, що важливо для транспортування брикета.

Переваги переробки біомаси

• Як і копалини, біомасу можна використовувати для отримання палива, виробництва енергії та продуктів.

• Біомаса абсорбує таку ж кількість вуглецю, яку й вивільняє при перетворені в паливо.

• Для переробки біомаси і отримання з неї енергії можна використовувати теж саме обладнання, що й для звичайних твердих копалин.

• Має сенс і виправдовує себе переробка відходів (біомаси) там, де це є можливим.

• Процес переробки біомаси має тенденцію до здешевлення.

• Використання території для отримання джерел біомаси меншою мірою залежить від ресурсів Землі.

• Використання енергії біомаси має великий потенціал щодо зменшення емісії парникових газів.

• Використання біомаси зменшує залежність країни від зовнішніх енергетичних ресурсів.

Переробка біомаси з року в рік стає іще більш вигідною справо, а зважаючи на щорічне дорожчання ресурсів ця тенденція збережеться