Базар Автоновини Статті Додати оголошення

Ремонт Авто

Виконуючи ремонт авто, слід пам’ятати, що в авто виділяють три основні частини: кузов, двигун і шасі. Кузов служить для розміщення вантажу, що перевозиться. У кузові легкового автомобіля або автобуса розміщуються як пасажири, так і водій. Кузов вантажного авто складається з платформи під вантаж (вантажний кузов) і кабіни водія.

Двигун перетворює теплову енергію, що виділяється при згоранні палива, в механічну. У результаті такого перетворення приводиться в обертання колінчастий вал двигуна, що передає обертовий момент через ряд механізмів на ведучі колеса автомобіля.

Шасі поєднує такі групи деталей, механізмів і систем: трансмісію, несучу систему, мости, підвіску, колеса, рульове управління і гальмівні системи.

Трансмісія передає і перетворює обертовий момент, від валу двигуна до провідних коліс. В трансмісію входять; зчеплення, коробка передач, карданна передача, головна передача, що встановлюється в картері ведучого моста. У ньому розміщені також диференціал і піввісь, через які крутиться момент від головної передачі підводиться до лівого і правого провідних коліс.

Системи керування служать для зміни напрямку і зниження швидкості руху автомобіля. До них відносяться рульове управління і гальмівні системи.

Ремонт авто являє собою комплекс операцій з відновлення справності або працездатності виробів і відновлення ресурсів виробів і їх складових частин. Стосовно до автомобільної техніки виробами є автомобілі та їх агрегати, а складовими частинами – агрегати, складальні одиниці і окремі деталі. По ряду суттєвих ознак виділяють різні види ремонту авто.

За ступенем відновлення ресурсу ремонт автомобілів може бути капітальним чи поточним.

Капітальний ремонт авто (КР) — ремонт, Що виконується для відновлення справності та повного або близького до повного відновлення ресурсу виробу із заміною або відновленням будь-яких його частин, включаючи базові.

Поточний ремонт авто (ТР) — ремонт, Що виконується для забезпечення або відновлення працездатності виробу і полягає в заміні і (або) відновленні окремих частин. За планомірності виконання розрізняють ремонти – плановий і неплановий.

Плановий ремонт авто – Ремонт, постановка на який здійснюється відповідно до вимог нормативно-технічної документації. Неплановий ремонт авто – Ремонт, постановка виробів на який здійснюється без попереднього призначення.

Неплановий ремонт проводиться з метою усунення наслідків відмов і пригод. За регламентації виконання передбачаються ремонти: регламентований і за технічним станом.

Зарегламентований ремонт авто – Плановий ремонт, що виконується з періодичністю та в обсязі, встановленими в експлуатаційних документах, незалежно від технічного стану виробу в момент початку ремонту. Ремонт за технічним станом — плановий ремонт, При якому-контроль технічного стану виконується з періодичністю й обсягом, встановленими в нормативно-технічної документації, а обсяг і момент початку роботи визначаються технічним станом виробу.

Порядком і умовами організації виконання визначаються методи ремонту. За ознакою збереження приналежності ремонтованих частин розрізняють необезліченний і знеособлений методи ремонту.

Необезліченний метод – метод ремонту, при якому зберігається приналежність відновлених складових частин до певного примірника, тобто до того екземпляру, до якого вони належали до ремонту автомобіля.

Знеособлений метод – метод ремонту, при якому не зберігається належність відновлених складових частин до певного екземпляру.